A ma meghozott döntéseink következményei

Valaha az emberiség magasabb tudati szinten élt. Így az amerikai őserdők indiánjainak törzsfőnökei hét generációval előre gondolták át azt a döntést, amit meghoztak.










Van egy kedvenc filmidézetem ehhez a témához a Good Will Huntingból:

Van a filmben egy jelenet, amelyben a főhős ok-okozati összefüggésekben vezeti le, hogy miért nem fogadja el a neki felkínált, hatalmas lehetőségekkel kecsegtető állást:

"Will Hunting: – Ön szerint miért dolgozzam a Nemzeti Biztonsági Szolgálatnak?
– Mondjuk, a legmagasabb szintű technológia miatt. Ilyet nem láthat máshol, mert titkosítva van. Káosz matematika, fejlett algoritmusok (…) Úgy vélem, a kérdés nem az, miért dolgozzon ön nekünk. A kérdés az, miért ne dolgozna.
Will Hunting: – Miért ne dolgoznék? Nehéz kérdés. De megpróbálok válaszolni. Mondjuk, kapok egy kódot, amit más nem tudott megfejteni. Én megbirkózom vele, joggal vagyok büszke magamra. A kód észak-afrikai vagy közel-keleti felkelők lokalizációját fedte fel, s önök bombázni kezdik a falut, ahol rejtőznek. Meghal 1500 ember, akiket nem ismertem, nem ártottak nekem. Majd a politikusok a helyzet stabilizálása miatt kivezénylik a tengerészgyalogosokat a térségbe. A politikusgyerekek nincsenek köztük, őket esetleg a Nemzeti Gárdába hívják be. Egy dél-bostoni srácot fognak majd jól seggbe lőni. Mikor hazajön, kiderül, hogy a gyárat, ahol előtte dolgozott, abba az országba telepítették, ahol harcolt. A munkahelyét az a gyerek kapta, aki őt lelőtte, mert az sokkal olcsóbb munkaerő. Arra is rájön, csak azért harcolt, hogy az új kormánytól olcsóbban vehessünk olajat. Igaz, az olajtársaságok, a zűr miatt emelték itthon az árakat, s nem kis profitra tettek szert. Hősünknek viszont sok a két és fél dollár gallononként. A társaságok nem sietnek visszaállni az árakkal. Fölvesznek egy alkoholista kapitányt, aki a tankerrel szlalomozik a jéghegyek között. Ütközés, majd az olaj minden életet elpusztít az óceán északi vizein. Közben hősünknek nincs munkája, az autóját nem tudja fenntartani, kínosan feszeng az álláskereső beszélgetéseken, mert a sebe miatt aranyere lett. Sőt, éhezik is, mert nem igen kap mást, mint olajjal szennyezett óceáni halat. Tehát a válaszom: várok egy jobb ajánlatra. Közben talán lelövöm a barátomat, az állását átadom az esküdt ellenségének, emelem az olajárakat, lebombázok egy falut, fókabébiket ölök, hasist szívok és belépek a Nemzeti Gárdába. Akár még elnök is lehetek."

Egy olyan tanárember is szerepel benne, aki felfedezi a tehetséget, és kimenekíti a főhőst a „mocsárból” egy olyan pszichológus segítségével, aki saját tapasztalatai nyomán inkább az egyéni boldogság irányába tereli a tehetséges fiatalember életét, az elüzletesedett tudományos karrier helyett.

A film forgatókönyvét mellesleg két, akkortájt még huszonéves fiatalember – Ben Affleck és Matt Damon – írta, akik ezért meg is kapták az első Oscar-díjukat, s azóta is töretlen a pályájuk mint színész, forgatókönyvíró, producer, rendező. A filmben a nehéz sorsú, tehetséges fiatalembert Matt Demon maga alakítja. A pszichológust alakító Robin Williams pedig szintén Oscart kapott e mellékszerepért.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy gondolat bánt engemet ...

Minden élőlény ugyanannak az univerzumnak a része